Loop adı verilen büyüteçli yapıya sahip gözlükler, mikroskoplar ve hassasiyet gerektiren ameliyatların yapılabilmesi için çok küçük aletlerin kullanıldığı mikrocerrahi tekniğinde, gözle görülemeyen pek çok rahatsızlık opere edilir. Cilt ve kas kesisinin az olması nedeniyle, ameliyat sonrası iyileşmenin de hızlı olduğu mikrocerrahi tekniği, iş kazalarının yol açtığı damar ve sinir yaralanmalarının yanı sıra uzuv kopmalarının onarılması ve eski işlevini sağlaması için de uygulanır. Mikrocerrahi yöntemi ile serbest doku nakli olarak tanımlanan operasyonlar yapılarak, açık yara ve doku eksiği olan bölgelere vücudun farklı bölgelerinden alınan damarlı dokuların nakli de yapılabilir. Kopan el parmağının yerine ayak parmağının nakledilmesi gibi ameliyatların mümkün olduğu mikrocerrahi sayesinde ekstremite hasarlanmaları, kopmaları, organ nakilleri ve organ kanserlerine bağlı olarak gelişen doku bozukluklarına müdahale edilebilir. Periferik sinir olarak bilinen omurilikten çıkan ve uzuvların ucuna kadar uzanan sinirlerde oluşan duyu ve hareket kayıplarının onarılmasına olanak tanıyan mikrocerrahi yöntemi ile işlevsel olan sinirler bulundukları yerden alınarak başka bölgelere transfer edilebilir. Böylece hareket kabiliyetini ve dolayısıyla işlevini kaybeden doku ve uzuvlar tekrar duyu ve hareket kazanabilir. Ayrıca sinir boyunca oluşan kesi ve parçalanmalar da mikrocerrahi yöntemi ile onarılabilir.
İnsan vücudunda bulunan tüm doku ve organlar, kan dolaşımına ve dolayısıyla oksijenlenmeye ihtiyaç duyar. Beklenmedik bir kaza sonucunda gelişen yaralanma ya da uzuvun kopması durumunda, ilgili doku beslenemediği için hızla ölür. Ayrıca tüm vücudu, kan damarları gibi saran sinir sistemi sayesinde duyu ve motor işlevler yerine getirilir. Vücudun hareketini ve hissetmesini sağlayan sinirlerin yaralanması ya da hasarlanması durumunda da işlev bozuklukları ve his kaybı yaşanır. Bazı vakalarda kalıcı hareket kaybına yol açan sinir hasarlanmaları, istenen hareketin yapılamamasına yol açar. Bu gibi durumlarda mikrocerrahi tekniği ile yapılan operasyonlarla tüm kemik, doku, damar ve sinir parçaları onarılabilir, tekrar bir araya getirilebilir ya da işlevini yerine getirmesi için vücudun farklı bölgesinden alınan damar, sinir ve kemik, ilgili bölgeye transfer edilebilir. Oldukça hassasiyet ve deneyim gerektiren mikrocerrahi operasyonları sayesinde yaşanan duyu ve motor kayıpları eski hâline getirilebilir. Kullanılan loop ya da mikroskop sayesinde, çıplak gözle görülemeyen bölgeler üzerinde cerrahlar, özel el aletleri ile damar ve sinirleri onararak, uzuv kayıplarını ya da işlev kayıplarını engeller. İş ve trafik kazalarının yol açtığı yaralanmaların yanı sıra, doğuştan gelen kol ve bacak anomalileri, ezilme ve yanığa bağlı olarak görülen şekil ve işlev kayıplarının tedavisi de mikrocerrahi tekniği ile yapılabilir.
Rekonstruktif mikrocerrahi sayesinde vücuttan tamamen kopmuş uzuv ya da parçalar tekrar bir araya getirilir ve normal işlevini tekrar yapması hedeflenir. Replantasyon uygulaması olarak da tanımlanan bu tip vakalarda öncelikle kan dolaşımı sağlanır. Ardından duyu, motor ve diğer fonksiyonları sağlayan sinirler de onarılır. Vücuttan tam olarak ayrılmamış ancak kan dolaşımının sağlanamadığı vakalarda yapılan damar onarımı sayesinde tekrar dolaşımın sağlanması durumuna ise revaskülarizasyon denir. Amputasyon ya da farklı bir deyişle doku ya da uzuvun vücuttan tamamen ayrılması durumu, iş ve trafik kazalarına bağlı görülür. Özellikle el ve parmak kopmalarının yaşandığı vakalarda kopan dokunun yerine doğru ve işlevsel bir şekilde dikilebilmesi, dokunun hasarlanma şekline bağlı olduğu kadar hekimin deneyim ve mikrocerrahi tekniğine vakıf olması ile de ilgilidir. Parçalanan ya da kopan damarın doğru mikrocerrahi tekniği ile onarılamaması durumunda, ampute olmuş vücut dokusu canlılığını kaybederek, dokunun geri döndürülemez bir şekilde kaybedilmesine yol açar. Bu tip kaza ve yaralanmalarda kan dolaşımından ayrılmış parçanın doğru şekilde muhafaza edilmesi tedavinin gerçekleştirilebilmesi için son derece önemlidir.
Tüm hakkı saklıdır. © 2022 CAN WEB TASARIM